Pochodząca z Pakistanu niejodowana sól himalajska to świetna alternatywa dla tradycyjnej białej soli. W jej składzie znajduje się cała gama niezbędnych do życia pierwiastków takich jak np. potas, jod, wapń, żelazo i inne mikroelementy, zawiera natomiast mniej niekorzystnego chlorku sodu. Wykorzystuje się ją głównie w przemyśle zamiast białej sztucznie jodowanej soli. Używanie jej w domu pozwoli nie tylko podkreślić walory smakowe przygotowywanych potraw, ale również przyda się do stosowania podczas domowego SPA czy sprzątania.
Sól himalajska wyschła w naturalny sposób na słońcu, nie jest zanieczyszczona i uważa się ją za najbardziej szlachetną. Pozyskiwana, a dokładnie ręcznie wydobywana jest u podnóży Himalajów i ma krystaliczną strukturę oraz delikatny różowy odcień, który zawdzięcza wysokiej zawartości minerałów oraz tlenkowi żelaza. Produkt nie jest rafinowany ani poddany sztucznej obróbce, nie zawiera konserwantów, barwników ani polepszaczy — jest w 100% naturalną solą.
Sól himalajska - na co pomaga?
Często wspomina się o korzyściach płynących z używania tych różowych kryształków, ale na co konkretnie pomaga sól himalajska?
To produkt nieoczyszczony chemicznie i nieprzetwarzany. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w takich dziedzinach, jak medycyna, czy kosmetologia. Ma wiele pozytywnych, dodatkowych cech, między innymi:
- świetnie nadaje się do przyprawiania potraw — podkreśla nie tylko smak, ale również barwę i aromat,
- można ją dodawać do spożywanej wody pitnej lub przetworów,
- jest dobrze wchłaniania przez komórki do organizmu ludzkiego,
- wykazuje działanie antybakteryjne,
- ma zastosowanie podczas problemów z drogami oddechowymi, jamy ustnej i gardła, np. do inhalacji,
- może obniżać ciśnienie,
- wpiera usuwanie toksyn z organizmu,
- korzystnie wpływa pracę jelit,
- pomaga zniwelować problemy skórne np. atopowe zapalenie skóry, czy egzemy,
- uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie,
- sprawdza się przy zabiegach kosmetycznych, np. kąpieli solankowej czy jako naturalny peeling,
- poprawia jakość skóry, dodaje jej jędrności i zmniejsza cellulit,
Sól jest potrzebna w organizmie — wybierz himalajską!
Zamiast korzystać z niezdrowej białej soli, która zawiera sporo chlorku sodu, zdecydowanie lepiej używać wersji himalajskiej. Warto pamiętać o zaleceniach lekarzy i dietetyków w ilości stosowanej substancji i nie używać jej w nadmiarze. Odpowiedzialność i umiar pozwolą maksymalnie wykorzystać właściwości różowej soli. Nasz organizm potrzebuje jej do zachowania prawidłowej gospodarki wodnej w organizmie, a dokładniej utrzymaniu zdrowego poziomu nawodnienia i zapewnienia odpowiedniej ilości elektrolitów. Dodatkowo odgrywa ważną rolę w produkcji kwasu solnego, niezbędnego w procesach trawiennych.
Sól himalajska – drobna i gruba
W naszym asortymencie dostępna jest sól himalajska drobna i gruba. Wybierz taki produkt, z którego łatwo będziesz mógł korzystać — w zależności czy planujesz używać soli zewnętrznie, czy wewnętrznie, grubość kryształów może ułatwić proces. Jakość różowej soli himalajskiej i składniki mineralne, które w sobie zawiera, są takie same w obu rodzajach. Drobna opcja łatwiej się rozpuszcza, więc polecamy ją do stosowania w kuchni, natomiast grube kryształy świetnie sprawdzą się do kąpieli, peelingu, a nawet dekoracji potraw. Jej smak jest intensywniejszy, niż popularnego białego odpowiednika. Polecana przez nas różowa sól himalajska, zawiera wiele cennych składników, niezbędnych organizmowi, a przy okazji pomaga mu prawidłowo funkcjonować — wybierz naturalny produkt i korzystaj z jego prozdrowotnych właściwości.