Orzechy włoskie to eliksir dla życia. Wysokie stężenie kwasów omega-3, duże ilości białka i błonnika, witamin z grupy B oraz witaminy E, a także magnezu, żelaza, fosforu, potasu, cynku, miedzi i manganu zapewniają wiele korzyściu dla zdrowia. Wzmocnienie serca, poprawa pracy mózgu, układu pokarmowego i odpornościowego. Pięć orzechów włoskich dostarcza tyle kilokalorii co pączek, jednakże nie są to puste kalorie. Tych 666 kcal w 100 gramach orzechów to paliwo zapewniające zdrowie, nawet w późnej starości. Orzechy włoskie zalecane są kobietom w ciąży, ponieważ zawarty w nich kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
Orzechy włoskie, ze względu na wysokie stężenie zdrowych tłuszczów, stosowane są do produkcji oleju z orzechów, który doskonale pasuje do sałatek nadając niepowtarzalnego smaku.
Orzechy włoskie dodaje się do ciast, tart, chałwy i wielu dań obiadowych.