Orzechy brazylijskie należą do żadkiej odmiany orzechów, ponieważ jest niewiele plantacji na których występują, ze względu na trudną uprawę. Orzechy te wyróżniają się delikatnym, słodkim smakiem. Orzechy brazylijskie to najbogatsze źródło selenu spośród wszystkich orzechów. Jeden orzech brazylijski dostarcza aż 160 % dzienniego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Oprócz selenu, orzechy skrywają w sobie ogrom kwasów tłuszczowych oraz witaminy E - silnego przeciwutleniacza, który chroni przed rozwojem komórek nowotworowych.
Orzechy brazylijskie to przepyszne smakołyk, często dodawany do sałatek owocowych czy deserów. Orzechy wykorzystywane są również w przemyśle cukierniczym do wypieków ciast, keksów, herbatników. Każdy z nas zna pyszne masło orzechowe, dla którego bazą są właśnie orzechy brazylijskie. Ze względu na wysokie stężenie kwasów tłuszczowych, orzechy używa się do produkcji oleju, docenianego przez nawet najbardziej wymagających smakoszy.