Twój koszyk jest pusty
Aby dodać produkt do koszyka, kliknij przycisk "dodaj do koszyka".
Nie wiesz, od czego zacząć?
ZOBACZ BESTSELLERY
Morele są nie tylko niezwykle smacznymi, ale także równie zdrowymi owocami, których włączenie do codziennego menu może okazać się dla nas wskazane z co najmniej kilku powodów. Co daje nam jedzenie moreli? Przede wszystkim dostarcza całą masę cennych składników odżywczych, dzięki którym możemy czuć się dobrze, zdrowo i pięknie. Przykłady? Bardzo ważnym składnikiem moreli są przeciwutleniacze (z beta-karotenem na czele) o silnym działaniu antynowotworowym, ale też... korzystnym dla skóry. Są one w stanie znacznie opóźnić proces powstawania zmarszczek, a więc pozwolą nam zachować młodość na długi, długi czas. Brzmi kusząco? Owszem! Oprócz tego morele mogą wesprzeć trawienie i pracę nerek, łagodzić nadkwasotę oraz regulować ciśnienie. Warto też powiedzieć nieco więcej o już wymienionym beta-karotenie, dzięki któremu owoce mają swój charakterystyczny, morelowy kolor. Żółty barwnik w wątrobie zamienia się w bardzo potrzebną witaminę A, dodatkowo świetnie radzi sobie z ochroną organizmu przed działaniem wolnych rodników i ma bezcenną wartość dla naszych oczu (to szczególnie ważne w dobie wszechobecnych, świecących ekranów). Wiadomo też, że beta-karoten w odpowiednich ilościach potrafi nadać skórze zdrowy, niby delikatnie muśnięty słońcem koloryt. Chcesz być zdrowa i olśniewać urodą? Już od trzech do dziesięciu moreli dziennie wystarczy, by zrobić dla siebie coś dobrego!
Co tak cennego dla naszego organizmu zawiera w sobie owoc moreli?
Ze względu na skład i właściwości zdrowotne świeżych i suszonych moreli, dietetycy mówią o 10 owocach spożywanych każdego dnia. Stanowią one bogate źródło wartości odżywczych - silnego utleniacza beta-karotenu, witamin A, B, C, E, żelaza, wapnia, fosforu, potasu oraz boru. 100 gram moreli suszonych to 288 kcal, 6 g węglowodanów, 5,4 g białka, 1,2 g tłuszczu i błonnik. Wszystkie te składniki dostarczane organizmowi w odpowiednich ilościach wykażą pozytywne oddziaływanie na pracę serca, obniżą ciśnienie we krwi, ułatwią wydalanie nadmiaru wody, a tym samym będą w stanie zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych. Oprócz tego ze względu na bogatą zawartość żelaza skutecznie leczą anemię. Jedzenie moreli poleca się zwłaszcza osobom z chorobami oczu, z osteoporozą, kobietom w okresie przekwitania, chorym ze skłonnościami do nadkwasoty żołądka, ale także zdrowym, młodym osobom, np. po wytężonym wysiłku fizycznym. Kilka suszonych moreli pozwoli zregenerować organizm i zachować równowagę kwasowo-zasadową, która po długim treningu może zostać mocno zachwiana.
Uwaga! Raczej staraj się nie przesadzać i nie przekraczać zalecanych dawek dziennych suszonych moreli. Choć są smaczne i bardzo zdrowe, zjedzenie dużej ilości owoców może spowodować bóle brzucha, a nawet biegunkę. Co za dużo, to niezdrowo – to stare porzekadło dotyczy zwłaszcza bakalii, które są dość kaloryczne. Nawet w zdrowym odżywianiu trzeba zachować umiar, rozsądek i świadomość tego, co dla nas naprawdę dobre.
Morele świeże czy suszone? Które wybrać?
Morelami na szczęście możemy cieszyć się niezależnie od miesiąca. Latem spożywamy świeże owoce, zimą dobrą i równie wartościową alternatywą dla nich są te suszone. Samo suszenie jest najstarszą metodą wydłużania terminu zdatności żywności. Od wieków suszymy mięsa, warzywa i owoce. Sposób ten do dziś pozwala nam zachować cenne składniki odżywcze darów natury na wiele miesięcy. Morele to dojrzewające w słońcu owoce z tendencją do łatwego gnicia, jeśli nie zostaną zjedzone w krótkim czasie od momentu zerwania z drzewa, dlatego w okresie owocowania muszą być szybko wykorzystane. W związku z tym morele często się suszy. Powstały w procesie suszenia produkt może stanowić świetny i zdrowy zamiennik słodyczy, formę fit przekąski bądź dodatek do musli, ciast czy deserów.
Suszone morele ze sklepu
Piękny kolor suszonych moreli zachwyca intensywnością i zachęca do zakupu, stanowiąc obietnicę dodania smaku i urody naszym daniom. Niestety ich barwa to w większości wynik siarkowania, a więc... pułapka. Wielu producentów właśnie tą metodą stara się wydłużyć okres zdatności bakalii, ty samym szkodząc naszemu zdrowiu. Bądź uważna i dla własnego dobra wyrób w sobie nawyk czytania składu oraz innych danych, które umieszczane są na opakowaniach produktów. Zanim zakupisz paczkowane morele, koniecznie sprawdź sposób ich suszenia - jeśli trafisz na informację o konserwowaniu siarką lub o zawartości w produkcie konserwantu E220, niestety możesz odłożyć morele z powrotem na półkę. Co prawda dwutlenek siarki nie stanowi dużego zagrożenia dla zdrowia, można go też częściowo usunąć poprzez namoczenie owoców w wodzie na około 20 minut, ale u niektórych, nieco wrażliwszych osób może stać się przyczyną nudności. Jak rozpoznać o wiele zdrowsze, niesiarkowane morele? Po kolorze - nie są one delikatnie morelowe, ale ciemnopomarańczowe, wręcz ceglaste.
A może by tak ususzyć w domu?
Wiedząc, że wielu producentów korzysta z siarkowania, możesz też zdecydować się na samodzielne ususzenie moreli. To proste, no i da Ci pewność, że chcąc zadbać o zdrowie, nieświadomie mu nie zaszkodzisz. Oto krótki przepis:
Na początek powinnaś dokładnie przebrać owoce przeznaczone do suszenia. Nie każda morela może się do tego nadawać - owoce zbyt twarde i kwaskowate, ale też te nadto miękkie i mocno soczyste mogą okazać się nieodpowiednie. Wybierz morele z twardą, zdrową skórką (bez przebarwień, pęknięć, zniekształceń), ale o słodkim miąższu. To też moment, by zdecydować, czy chcesz suszyć morele ze skórką, czy bez. Obranie owoców okaże się banalnie proste po sparzeniu ich wrzątkiem.
Czas na usuwanie pestek - każdą morelę powinnaś przekroić równo na pół, a następnie bardzo delikatnie usunąć pestkę. Rób to uważnie, aby nie uszkodzić miąższu.
Wydrylowane owoce umieść w suszarce do suszenia żywności lub w piekarniku z termoobiegiem (ruch powietrza ma duże znaczenie w suszeniu owoców, dlatego termoobieg to konieczność!). Temperaturę ustaw na 45-50 stopni, dopiero pod koniec suszenia może ona zostać podniesiona do około 60. Drzwi od piekarnika niech pozostaną lekko uchylone. Chodzi o to, by zawarta w owocach woda powoli, stopniowo odparowała. Suszenie powinno trwać do momentu, aż morele przestaną puszczać soki, ale ich miąższ wciąż będzie elastyczny.
Ususzone owoce możesz schować do pudełek. Jeśli będą szczelnie zamknięte, mogą pozostać w nich przez kilka miesięcy, jednak staraj się je zużyć, zanim utracą kolor, smak i wiele cennych wartości odżywczych.
Zastosowanie moreli
Morele mogą stanowić samodzielną przekąskę lub zostać wykorzystane w roli dodatku do rozmaitych ciast, deserów, sałatek owocowych, ale także dań mięsnych. Chcąc, aby słodki smak moreli towarzyszył Ci nie tylko latem, owoców możesz użyć do stworzenia przepysznych przetworów - dżemów, konfitur, musów, galaretek, aromatycznych likierów czy nalewek. Jeśli chodzi o świeże owoce potrzebne do ich sporządzenia, warto kupować te z pomarańczową lub żółtą skórką i charakterystycznym rumieńcem. Ważne, aby owoc był gładki.
Suszone morele szczególne miejsce zajmują na stołach w okresie bożonarodzeniowym, kiedy wykorzystywane są w roli dodatków do kompotów z suszu, a w niektórych rodzinach także do dań wykwintnych w celu ich ciekawego urozmaicenia.
Niekiedy w kuchni wykorzystywane są także same pestki moreli, które potrafią nadać daniom delikatny, orzechowy smak. Wytłaczany z nich olejek znajduje swoje zastosowanie także w kosmetyce – dzięki swoim aromatycznym i odżywczym dla skóry właściwościom (nadaje jej jędrności, blasku, ładnego, zdrowego kolorytu), bywa dodawany do kremów, balsamów do ciała, ale też perfum.
Wierzymy, że od teraz morele na stałe zagoszczą w Twojej kuchni, staną się ulubioną przekąską i… Twoim sekretnym, niezwykle skutecznym sposobem na zachowanie piękna nawet w starszym wieku!
Wyróżnienia od Euler Hermes
"Złoty Płatnik 2015"
"Złoty Płatnik 2016"
Firma Logisoft - właściciel marki Bakaliowo - prowadzi nieprzerwanie działalność już 18 lat - od 14 sierpnia 2006 roku. Zaufało nam już 26744 firm. W ofercie posiadamy 508 produktów.