Właściwości lecznicze maku – naszego rodzimego superfoods, doceniono już w starożytności. Wówczas w aromatycznym dodatku do potraw doszukano się również cech medycznych, bogactwa witamin i minerałów. Ta piękna roślina oleista, uprawiana również dla celów ozdobnych, występuje głównie w północnej części globu. W zależności od gatunku, mak charakteryzuje się szerokim wachlarzem zastosowań i właściwościami. Najpopularniejszą odmianą, wykorzystywaną w kulinariach jest mak niebieski.
Mak to roślina jednoroczna z kwiatami w kolorach bieli, purpury bądź czerwieni, które dorastają do ok 12 cm. Po zrzuceniu liści odkrywają zaokrągloną makówkę, która następnie podczas suszenia ujawnia słodkie ziarenka. Mak niebieski ekologiczny Bakaliowo.pl to baza świątecznych potraw i kluczowy element makowca podawanego wraz z skórką pomarańczową, jak również składnik wartościowego oleju wykorzystywanego również w kosmetyce. Ten popularny surowiec cukierniczy to skarbnica magnezu, fosforu wspierających utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Mak niebieski BIO to także doskonałe źródło budulca kości – wapnia.
Kraj pochodzenia: Czechy
Podukt cetyfikowany ekologicznie
Bakaliowo.pl
Mak niebieski BIO 1414 1414 1414
Ranking e-Gazele Biznesu - 2016, 2020.
Wyróżnienia od Euler Hermes
"Złoty Płatnik 2015", "Złoty Płatnik 2016".
Firma Logisoft prowadzi działalność już 17 lat - od 14 sierpnia 2006 roku. Zaufało nam już 24682 firm. W ofercie posiadamy 598 produktów.